DELICROATIA

Mijn verhaal, mijn ideeën en mijn werk

 

 

MIJN VERHAAL

 

 ‘Delta Neretva – Zuid-Dalmatië, de streek waar ik geboren ben, behoorde in de twaalfde eeuw tot de staat Mariania (land aan zee), vandaar Marijana, mijn naam.

 

Ik ben geboren in een klein stadje gelegen aan de prachtige blauwgroene rivier de Neretva, die iets verder verdrinkt in het zand van de Adriatische Zee. Ik ben opgegroeid op een boerderij met veel dieren, omgeven door olijfbomen en kleine wijngaarden. In de wijngaard leerden mijn vader en opa me de natuurwetten, respect voor alle levende wezens en waardering voor wat de natuur ons geeft. Ze leerden me wijnstokken te snoeien en te enten, en wijn, prosciutto en olijfolie te maken. Brood bakken leerde ik al toen ik zes jaar oud was, van mijn moeder en mijn oma. Alles wat ik vandaag met Delicroatia doe, is niets anders dan een reflectie van wat ik van mijn ouders en voorouders heb geleerd.’

 

WAT DOE IK PRECIES? 

‘In 2013 hoorde ik bij de eerste wijnimporteurs die zich volledig richtten op biodynamische en natuurwijnen. En dan vooral op witte wijnen met lange schilmaceratie: de zogenaamde orange wines. Deze traditionele methode van wijnmaken was toen, ook onder Nederlandse professionals, nog heel onbekend. Zeven jaar lang was ik bezig met de promotie van deze wijnen bij restaurants, op kleine en grote proeverijen, wijn- en gastronomiebeurzen en andere events. Pas begin 2020 ging de markt er echt voor open en begonnen mijn wijnen geschonken en gewaardeerd te worden in de beste restaurants en bars. Drie maanden later sloot de horeca.’

 

EN TOEN…?

‘Tegenwoordig heb ik een boetiek-galerie in Laren en een webshop met een authentiek assortiment van zuivere natuurwijnen van topkwaliteit uit Kroatië, Slovenië en Italië. Daarnaast kan iedereen bij mij terecht voor fijne Istrische extra vierge olijfolie, in een scala van smaken, en pure etherische oliën van de Kornati-eilanden. En niet te vergeten: voor het mooiste mondgeblazen kristal van Rogaška 1665 en een uniek assortiment van ‘vintage’ gemacereerde witte wijnen (oftewel schilcontactwijnen, ‘oranje’ of ‘amber’ wijnen). Beginnend met parels uit de jaargangen 1997, 1999 en 2004, tot en met oogstjaar 2021.’

 

WAAR DOE IK HET VOOR? 

‘De afstand tussen natuur en mens wordt elke dag groter. We eten en drinken te snel en te vaak doen we het alleen. Ik zou graag willen dat mensen vaker bij elkaar komen en genieten van vers bereide maaltijden en zuivere wijnen. We moeten beter geïnformeerd zijn over de herkomst van wat we eten en minder industrieel voedsel kopen. Alleen dan worden jongere generaties gemotiveerd om terug te keren naar de boerderijen, en om wijn en eten te maken op dezelfde natuurlijke manier als onze ouders en grootouders deden.’

 

Achter alle producten van DeliCroatia schuilt een eigen, puur verhaal: www.delicroatia.

 

Meld u aan voor nieuwsbrieven en ontvang 10% korting op de eerste bestelling

Blijf op de hoogte van het nieuwste en beste uit onze unieke assortiment.