homemade focaccia met een groene fles van extra vierge olijfolie buza

No Knead Focaccia – Eet Het Warm!

Ik deel met jullie mijn beste recept voor de lekkerste no knead focaccia – krokant van buiten en sappig van binnen, die het beste samengaat met goed gezelschap, wijn en kaas.

 

No knead Focaccia met 85% hydratatie 

Het deeg voor deze focaccia is nat, heel nat. Dat is hoe het moet zijn. Voeg tijdens de bereiding geen bloem meer toe, dat is echt niet nodig.

Hoe hoger de hydratatie, hoe lekkerder de focaccia zal zijn en hoe langer hij vers zal blijven.

Deze focaccia bereidt je het beste een dag van tevoren in de avond en kan de volgende ochtend of later op de dag worden gebakken wanneer het jou uitkomt. In ieder geval krijg je met heel weinig moeite een heerlijk krokant korstje en een sappige en lekkere binnenkant.

Ingrediënten voor het deeg:

340 ml water – niet warm, op kamertemperatuur
400 g meel 
8 gram zout
3 gr droge gist
5 gram honing
Ongeveer 50 ml extra vierge olijfolie

* Meel – Gebruik kwaliteitsmeel zonder kunstmatige toevoegingen. Voor deze focaccia gebruik je het best patent bloem met 12,5 gram eiwit.

* Water – gebruik het water dat je drinkt

* Olijfolie – extra vierge olijfolie, wees er niet zuinig mee, niet op de kwaliteit of kwantiteit van olie, want focaccia houdt ook van olie.

* Zout – Gebruik fijner zeezout voor het deeg en grof zeezout om te bestrooien.

No knead Focaccia voorbereiding:

1. Voeg in 340 ml koud water, max. 3 gram droge gist en 5 gram honing toe, voeg vervolgens ongeveer 300 gram bloem toe en roer dan de resterende 100 gram bloem en 8 gram zeezout erdoor. Meng alles ongeveer twee minuten lang met een houten lepel. Pak het deeg op dat aan de wanden van de kom is blijven plakken, dek af en laat het 20 minuten staan.

2. Na 20 min nemen we een lepel of een spatel en trekken het deeg van de rand naar boven totdat we een gladde textuur krijgen.

Dek af en laat een uur op kamertemperatuur komen, zodat het deeg in omvang kan verdubbelen.

 

No knead focaccia deeg

 

 

 

        Stap 1 en stap 2

No knead focaccia -uitrekken van het deeg

 

Veel olie! Dit is belangrijk, want als je de pan niet goed inoliet, plakt de focaccia aan de bodem en randen van de pan en krijg je deze er na het bakken niet (zonder problemen) meer uit!

 

3. Nadat het deeg een uur heeft gerezen, olie je je handen goed in, giet je olie over het deeg en langs de randen van de kom (zie foto), vorm je het deeg voorzichtig tot een bal met je handen. Schuif met beide geoliede handen voorzichtig onder het deeg, til het op met je handpalmen en vouw het naar binnen, vorm een bal, probeer het oppervlak niet te beschadigen. Breng de gevormde bal over in een goed ingevette pan, giet meer olijfolie, dek af met folie en laat 12 uur in de koelkast staan.

No knead focaccia - het deeg tot een bal vormen

No Knead Focaccia bakdag:

4. Voor het bakken is het noodzakelijk om de focaccia anderhalf tot twee uur uit de koelkast te halen en te laten rijzen. Zet een half uur voor het bakken de oven aan op 230 graden zodat deze goed opwarmt. Ongeveer tien minuten voor het bakken smeer je eerst de vingers van één hand in met olie, ga met je vingers langs de binnenwanden van de pan, gebruik lichte bewegingen om het deeg dat aan de randen is blijven kleven los te maken. Zo weet je zeker dat het tijdens het bakken niet aan de wanden van de pan blijft plakken.

 
No knead focaccia klaar voor bakken

5. Als je dat hebt gedaan, olie je de vingers van beide handen goed in, giet je wat olie op het deeg en steek je je vingers voorzichtig in het deeg en maak je gaatjes. Maak niet te veel gaatjes want dan gaan alle bubbels weg. Bestrooi de bovenzijde van de focaccia met grof zeezout en zet deze in de oven, eerst 15 minuten op een temperatuur van 230 graden, verlaag dan de temperatuur naar 200 graden en bak nog 10 – 15 minuten, afhankelijk van de oven. 

Geniet van de smaak van je warme No Knead Focaccia en het krakende geluid dat je hoort tijdens het snijden.

 
Een focaccia met tomaten en rozemarijn
focaccia met rozemarijn en cherry tomaten

P.S. Ik gebruik patentmeel van de Larense molen R.G. Calis. Woon je in de buurt of kom je toevallig langs Laren, dan moet je even langs de winkel naast de molen. Meel van de Larense molen is van hoge kwaliteit en zonder kunstmatige toevoegingen, en goed meel is de basis van goede en smakelijke focaccia. Waar je ook meel koopt, als je eenmaal het ideale meel hebt gevonden, verander het dan niet meer.