Ons bezoek aan de Klabjan winery in Osp was een educatieve start van de 2e dag van The Orange Wine Tour 2019. 

Tijdens de tasting werd ons duidelijk dat deze wijnen eigenlijk gezien kunnen, en moeten, worden als witte wijnen met schilmaceratie, en dat deze een goed voorbeeld zijn van wijnen die niet gecategoriseerd hoeven te worden als "Oranje" wijnen, dit door het lichte karakter en de lichte uitstraling qua kleur.


 

Alle Klabjan wijnen worden gemaakt door natuurlijke vergisting, zijn ongefilterd hebben een totaal van 5 to 20 mg aan SO2, wat eigenlijk verwaarloosbaar is. De resultaten waren indrukwekkend en verdienen respect. Klabjan zit momenteel in een conversie fase en probeert steeds meer te werken volgens het biodynamische principe. Ook waar het mogelijk is wordt er volledig zonder S02 gewerkt.

 

Het zijn serieuze, mooie, schone en stabiele gastronomische wijnen met een fris karakter en mooie zuren. Er is wat peperigheid met rijke florale tonen over hier en daar medicinale eucalyptus achtige ondertonen met mandarijn en elementen van wit steenfruit. 

 

Oorspronkelijk stond er een korte tasting van 4 wijnen op het programma maar door enthousiasme en aandacht ging het veel langer door en hadden we de eer om zo'n 20 wijnen te mogen proeven, inclusief een schitterende droge muscat uit 1993 met 2 dagen schilcontact. Hiervan zijn exclusief maar 300 flessen geproduceerd en deze zijn niet beschikbaar voor de verkoop.

 

Om de hoek In de door de familie beheerde Ostaria "Gostilna Norma" kregen we een bijzonder aangename warme lunch met lokale vis gerechten gekookt door Uros Klabjan zijn moeder, waar zij ook nog zelf de verse pasta's maakt. We kregen heerlijke gerechten gepresenteerd, waarbij Uros de pairing van zijn eigen wijnen verzorgde. Wederom een bijzonder warme en aangename ervaring, welke ook weer gedreven was door lokale liefde, kennis en passie.Orange Wine Tour is gemaakt in samenwerking van The Orange Wine Club en Mijn Slovenie 

      08-10-2019 18:04     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.