2018,maart | 9 secondsProefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
tekst Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…


Proefnotities

Eerste indrukken

Licht oranjegele kleur, fijne geur met bloemen, geel fruit en een zilt accent; sappige aanzet, mondvullend, rijk aan zoet rijp fruit, warm smaakpalet, complex, honingdrop, goede zuren en spanning, breed, mineralig, licht medicinaal, loepzuiver.

Na 2 uur

Breder geur- en smaakpalet, mineraliteit neemt toe. Ook licht medicinaal accent. De aroma’s worden intenser, alles wordt versterkt en de wijn wint aan lengte.

Na 6 uur

Meer stabiliteit, de aroma’s worden steeds intenser en eisen elk duidelijk hun rol op. Zeer levendige fase.

Na 12 uur

De wijn is tot rust gekomen, de aroma’s raken versmolten en er ontstaat meer eenheid. Wat minder schakering, meer toegankelijkheid.

Na 24 uur

Oranjegele kleur. In de geur duidelijke ‘orange’-aroma’s, abrikoos, ananas. Licht fruitige aanzet waarin de geuraroma’s terugkomen plus een hint van toffee. Zacht en rond van smaak met een lichte ziltigheid in de finale. Goede fraîcheur en fruitimpressie, afdronk met veel sap en lengte. Nog altijd in optima forma. Bijzondere gastronomische wijn voor echte liefhebbers.

Technische gegevens

Microklimaat De warme Adriatische zeewind en de koude luchtstromen van de Alpen komen hier samen. De intense wind die hiervan het hele jaar door het resultaat is, houdt de lucht zuiver en droog en de wijngaarden gezond. Daarbij filteren de omliggende oerbossen als het ware de lucht voordat die de wijngaarden bereikt.
Bio-certificaat Demeter (sinds 2014)
Assemblage chardonnay, pinot gris, sauvignon, welschriesling, pinela, rebula, vitovska, zelen, malvazija van 3 verschillende oogstjaren en afkomstig van de beste witte percelen van Batic.
Leeftijd stokken gemiddeld 30 jaar
Bodem mergel, klei, zandsteen, flysch
Vinificatie maceratie en fermentatie in grote vaten van Sloveens eikenhout
Opvoeding minimaal 3 jaar in grote foeders van Sloveens eikenhout
Alcoholpercentage 14%

Lees meer