H et kiezen van het juiste wijnglas voor een bepaalde wijn is bijna net zo belangrijk als het kiezen van een wijn voor een bepaalde gelegenheid. Het juiste wijnglas benadrukt de gewenste eigenschappen van de wijn, terwijl het verkeerde ze vervaagt.

Waarom hebben we juiste wijnglazen nodig?

 

 

Het juiste wijnglas is het glas waarin de gebruiker ruikt en proeft wat de wijnmaker in de wijn wil benadrukken. Wijnglazen variëren in vorm, dikte en kleur van het glas, die allemaal onze geur en smaak van de wijn beïnvloeden.
 
De vorm van het glas beïnvloedt de dichtheid en beweging van de dampen, die de aromatische componenten van de wijn naar onze neus brengen, die we waarnemen als het aroma van de wijn.
 
Daarom is het erg belangrijk om het juiste wijnglas voor een bepaalde wijn te kiezen, aangezien dit de enige manier is om al zijn dimensies te proeven en alleen de geur en smaak te benadrukken.
 
De juiste wijnglazen worden gekozen op basis van de kleur en stijl van de wijn. Ten eerste maken we onderscheid tussen mousserende en rustige, jongere en rijpere wijnen en wijnen met een lichtere, rijkere body
We moeten ook letten op het aromatische profiel van de wijnen.
 
Voor lichtere, witte wijnen kiezen we kleinere tulpvormige glazen, omdat ze het best de bloemige en fruitige aroma’s behouden die overheersen in witte wijnen, een lagere temperatuur behouden, de versheid versterken en een intensere smaak van aroma’s mogelijk maken.

het kiezen van juiste wijnglas
 
Voor rijkere en rijpere witte wijnen bijvoorbeeld gemacereerde witte wijnen ( skin contact /orange wijnen ) gebruiken we een tulpvormig glas met een groter volume om een betere ontwikkeling van secundaire aroma’s mogelijk te maken.
Voor rode wijnen kiezen we voor glazen met een groter volume met een grotere opening, wat een belangrijke rol speelt bij het verlichten van bitterheid en ook een zachtere perceptie mogelijk maakt.
Aangezien meer gerijpte wijnen zwaardere vluchtige aroma’s bevatten, die meer volume nodig hebben om te ontspannen wanneer het glas wordt gedraaid, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de ontwikkelingsfase van de wijn – voor volledig gerijpte wijnen kiezen we een glas dat de vorm heeft van een gehalveerde appel.
Mousserende wijnen worden meestal genoten uit hoge, smalle glazen die bubbels mooi accentueren. We bewaren deze glazen voor frisse, eenvoudigere mousserende wijnen en voor champagnes en meer volwassen mousserende wijnen gebruiken we bredere glazen, vergelijkbaar met die voor volwassen witte wijnen.

Kristallen champagne flutes ARMONIA in sfeer

Handige tips bij het kiezen van het juiste wijnglas

Het glas is nooit helemaal gevuld omdat de wijn een plek nodig heeft om te “ademen” – een plek waar de aroma’s vrijkomen wanneer het glas wordt gedraaid. Het glas moet op de steel zitten, dit voorkomt onnodige opwarming van de wijn. Dit is eigenlijk het eerste wijngebied dat we waarschijnlijk allemaal al kennen. Het moet gemaakt zijn van schoon, glad, zo dun mogelijk en bij voorkeur kristalglas zodat we de kleur en helderheid van de wijn kunnen beoordelen. 
Het glas is nooit helemaal gevuld omdat de wijn een plek nodig heeft om te “ademen” – een plek waar de aroma’s vrijkomen wanneer het glas wordt gedraaid.Het glas moet op de steel zitten, dit voorkomt onnodige opwarming van de wijn. Dit is eigenlijk het eerste wijngebied dat we waarschijnlijk allemaal al kennen. Het moet gemaakt zijn van schoon, glad, zo dun mogelijk en bij voorkeur kristalglas zodat we de kleur en helderheid van de wijn kunnen beoordelen.

Om te beginnen volstaat een keuze uit vier verschillende wijnglazen volgens de genoemde categorieën.
ARMONIA witte-wijnglas - Set van 2
ARMONIA rode-wijnglas - Set van 2
Kristallen Proefglas ARMONIA- Set van 2
ARMONIA Kristallen Champagne Flute - Set van 2

Proost ! Živjeli !