TERPIN - Jakot IGT 2013
Friulano 100%
Wijnstokken geteeld met de Guyot-methode vanaf 100 meter hoogte op "ponka" velden. Biologische landbouw
Maceratie van twee weken met inheemse gisten, zonder filtraties en andere behandelingen.
Veroudering
1 jaar op hout en 4 jaar op fles
Ambachtelijk, Geen toegevoegde sulfieten of minimum, Skin Contact wijn, Orange wijn, Macerated op druivenschil, Inheemse gisten
Franco Terpin en de Collio
Azienda Agricola Franco Terpin
In het gerijnde gebied van Collio, in Friuli Venezia Giulia (Italië), aan de grens van Slovenië, cultiveert Azienda Agricola Franco Terpin zijn wijngaard van tien hectare. In deze landen, altijd beheerd door zijn familie, heeft Franco Terpin deze wijnstokken al sinds zijn jeugd gezien en zagen ze hem ook opgroeien. Het ijs hem om wijnen zoals hij te maken: duidelijk, streng maar zonnig in uitdrukking en origineel in stijl.
De symbiose van deze locatie inspireert een filosofie van manieren om wijn te maken met waarden zoals genegenheid en respect voor het milieu, de natuur, wijn en mens. Alle productie is op natuurlijke wijze gemaakt: zonder insecticiden, herbiciden en meststoffen, in ongerepte omstandigheden, weg van dagelijkse menging en vervuiling.
Een van de oudste wijn is Tocai uit 1953. De making van skin contact (orange) wijnen begon in 2005: wijnen gefermenteerd met huid en inheemse gisten, gebotteld volgens maanfasen en zonder filtratie.