Slavonski Kulen ca 100 gram
0 Reviews | Review toevoegen

Kulen is het meest prestigieuze, meest gewaardeerde en zelfs het duurste worst in Slavonië, waar het vandaan komt en tegenwoordig wordt bereid.

Gewicht   

0,130 KG

1-3 werkdagen

1-3 werkdagen

€ 4,00
Prijs per 100 gram

 

Aantal: 
Bestellen

Slavonski Kulen ca 100 gr 

Kulen is het meest prestigieuze, meest gewaardeerde en zelfs het duurste worst in Slavonië, waar het vandaan komt en tegenwoordig wordt bereid. Het recept voor kulen is heel eenvoudig. De beste delen van varkensvlees, ontdaan van vet- en bindweefsel, gemalen peper, knoflook en zout, vormen de vulling die de gereinigde darm vult.

Varkens mogen niet te jong zijn, maar al groot, met een gewicht van meer dan 180 kilogram. De meest gewaardeerde rassen zijn mangulica en het zwart Slavonische varken. De voeding van varkens is cruciaal voor de kwaliteit van vlees: van de varkens die de bossen mogen betreden en daar de eikels van de beroemde Slavonische eik eten, is vlees het beste. Er wordt van uitgegaan dat het beter is om vlees voor kulen met de hand te snijden dan om het te malen, maar er is een compromis: het beste van de beste delen wordt gesneden voor smaak, de rest wordt gehakt voor de consistentie van kulen. Knoflook wordt meestal erdoorheen gemengd. Vooral belangrijk is de keuze van gemalen peper, deze dient van topkwaliteit te zijn en de verhouding zoet en heet moet in balans zijn. Dit geeft uiteindelijk een milde, nobele, zeker niet agressieve bitterheid. De hoeveelheid zout vereist een onmiskenbare precisie.

Het vlees kan in verschillende natuurlijke darmen worden gestopt, maar kulen is het meest geschikt voor een grondig gereinigd en verwerkt varkens blinde darm. Het is ook de optimale maat voor kulen. 

Kulen is een dikke worst, dus moet hij voorzichtig en langzaam worden gevuld; een luchtbel in de vulling kan fataal zijn bij het verouderen van kulen. Na het vullen wordt de wikkel extra gezouten. Het pekelen van de hoes duurt maximaal vijf dagen, daarna wordt de hoes gewassen en verbonden om zijn vorm te behouden, zelfs na enkele maanden veroudering. Als de winter droog en koud is, wordt kulen elke derde dag gerookt, en als het warm en vochtig is - elke dag. Kulen wordt een maand of langer gerookt tot het donkerbruin wordt. Optimale veroudering in koude luchtige ruimtes, dus voornamelijk op zolders, is ongeveer een half jaar, maar het is een oud gebruik in Slavonië dat kulen met Pasen wordt gegeten. Na beluchting is de meest geschikte opslag van kulen in graankorrels of zemelen.

Sorteren op:

Review toevoegen

Deze review wordt niet direct geplaatst omdat deze eerst  goedgekeurd moet worden door de beheerder. Wanneer deze review goedgekeurd is, verschijnt hij op deze pagina.

Geen reviews gevonden.