Volgens de legende barstte het genezende water van de Rogaška-bron precies op de plek waar de gevleugelde hengst Pegasus op zijn hoef sloeg. In de 17e eeuw werd de lente een attractie en trokken menigten van Europese adel naar zijn geneeskrachtige water dat werd gedronken uit het fijne lokale glaswerk. In 1665 werden de eerste glasfabrieken geregistreerd.

De rest is geschiedenis .Steklarna Rogaška put zijn rijke kennis van het ontwerpen en maken van kristalwaren uit bijna 350 jaar traditie in het gebied van Trebuša, Pohorje en Kozjansko, waar de zogenaamde bosglazen hutten konden worden gevonden.
In de 18e en 19e eeuw waren er 14 tot 17 glasgieterijen in de regio Štajerska en de glasindustrie bloeide in dit gebied. Helaas heeft het gebruik van steenkool als brandstof voor het smelten van glas in de 19e eeuw geleid tot het geleidelijk uitsterven van gieterijen in de traditionele glazen hutten.In het begin van de 20e eeuw werden de overblijfselen van de toenmalige glasindustrie samengevoegd en Viljem Abel, de eigenaar van "Merges Glassmakers", bouwde de glasfabriek in Sveti Križ, de huidige Steklarna Rogaška, in 1926. Het begon te werken in 1927 en was uiterst succesvol. In de laatste drie decennia van de vorige eeuw bereikte het grote vooruitgang en uitbreiding.
Het verspreidde, moderniseerde en introduceerde nieuwe hot-processing technologieën en concentreerde zich dus geleidelijk op de productie van kristal. Het won terrein en de omvang van de productie en het aanbod zijn aanzienlijk toegenomen.De hedendaagse impact van moderne technologieën voor het produceren en ontwerpen van kristalproducten dicteert zijn eigen eisen en Steklarna Rogaška past zijn ontwikkeling, ontwerp en aanbod aan deze eisen en eisen van de markt aan.

Met groot respect bevorderen we nog steeds de handmatige productie van kristal en de traditie van het maken van glas, wat onze producten nog specialer maakt en ze naar een hoger niveau tilt.Steklarna Rogaška is vanaf het allereerste begin een succesvolle exporteur van de meeste producten, met name naar de Verenigde Staten en Duitsland. Sinds 1930 zijn onze producten te koop in de Amerikaanse winkelketen Bloomingdale's. In de tweede helft van de 20e eeuw zijn we een succesvolle partner en producent van prestigieuze buitenlandse handelsmerken geworden en vandaag werken we, naast het bovenstaande, aan de verdere versterking van de rol en de zichtbaarheid van onze eigen Sloveense merknaam Rogaška.