mangalica-delicroatia-lardo lardo-mangalica Mangalica Lardo mangulica-lardo mangulica-lardo-salama
mangalica-delicroatia-lardo lardo-mangalica Mangalica Lardo mangulica-lardo mangulica-lardo-salama
CIGOJ - Mangalica Lardo ca 300g Stuk
0 Reviews | Review toevoegen
Vacuümverpakking. Mangalica Lardo is 100 % vrij van kunstmatige toevoegingen.

Gewicht   

0,600 KG

€ 12,00
Prijs per stuk
 
CIGOJ - Mangalica Lardo 300 gr stuk

De geschiedenis van de mangulica gaat terug tot de 19e eeuw, toen het Servische Sumadia-ras werd gekruist met Hongaarse rassen uit Szalonte en Bakony.

Aanvankelijk werd het opgevoed aan de tafels van Oostenrijks-Hongaarse edelen, maar het verdween langzaam na de ineenstorting van het rijk en bereikte zijn laagste punt onder het Hongaarse communisme toen het regeringsbeleid het op de rand van uitsterven bracht vanwege zijn langzame en bescheiden groei. Enkele jaren geleden begonnen sommigen dit ras en al zijn kwaliteiten echter opnieuw te ontdekken. Vandaag kennen we drie rassen van mangulica: lichtgrijs, donker met een lichte buik en donkerbruin.
 
Het vlees onderscheidt zich door het gemarmerde vet, waarvan het uiterlijk, de smaak en het hoge gehalte aan onverzadigde omega-3-vetzuren erg doen denken aan het vet van het duurste Japanse rundvlees van het Kobe-ras. Het bevat maar liefst 30% meer vet dan andere rassen, en de kwaliteit van zijn vet en witte spek is superieur vanwege het gehalte aan stearinezuur, waarvan bewezen is dat het slechte cholesterol verlaagt. Het wordt aanbevolen door veel consultants voor gezonde voeding. Omdat het vlees en het vet van deze dieren tussen 50 en 70% minder slechte cholesterol heeft dan andere varkens, is dit vlees in deze zin zelfs gezonder dan kip. Het is donkerder dan gewone zeugen en is vet, licht zoet en extreem lekker.
Omdat mangulica in de vrije uitloop wordt gekweekt en op dezelfde manier leeft als wilde zeugen, is dit ras zeer resistent tegen veel van de ziekten die vaak voorkomen bij tamme zeugen. Wanneer ze worden geboren, zijn de biggen gestreept, maar later zijn ze donker en verdwijnen de lijnen. De mangulica bevalt twee keer per jaar, van 2 tot 7 biggen. Ze voeden zich alleen met natuurlijke voedingsmiddelen, voornamelijk eikels en granen. Er zitten geen antibiotica of hormonen in hun dieet, waardoor ze hun ideale gewicht van 140 pond langzamer bereiken, wat 2 jaar duurt. 

Afkomstig van boerderij Arkade Cigoj - Slovenia 

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.