Uros Klabjan

      08-12-2019     Reacties (0)

                                       Ons bezoek aan de Klabjan winery in Osp was een educatieve start van de 2e dag van The Orange Wine Tour 2019.    Tijdens de tasting werd ons duidelijk dat deze wijnen eigenlijk gezien kunnen, en moeten, worden als witte wijnen met schilmaceratie, en dat deze een goed voorbeeld zijn van wijnen die niet gecategoriseerd hoeven te worden als "Oranje" wijnen, dit door het lichte karakter en de lichte uitstraling qua kleur.   Alle Klabjan wijnen worden gemaakt door natuurlijke vergisting, zijn ongefilterd hebben een totaal van 5 to 20 mg aan SO2, wat eigenlijk verwaarloosbaar is. De resultaten waren indrukwekkend en verdienen respect. Klabjan zit momenteel in een conversie fase en probeert steeds meer te werken volgens het biodynamische principe. Ook waar het mogelijk is wordt er volledig zonder S02 gewerkt.   Het zijn serieuze, mooie, schone en stabiele gastronomische wijnen met een fris karakter en mooie zuren. Er is wat peperigheid met rijke florale tonen over hier en daar medicinale eucalyptus achtige ondertonen met mandarijn en elementen van wit steenfruit.    Oorspronkelijk stond er een korte tasting van 4 wijnen op het programma maar door enthousiasme en aandacht ging het veel langer door en hadden we de eer om zo'n 20 wijnen te mogen proeven, inclusief een schitterende droge muscat uit 1993 met 2 dagen schilcontact. Hiervan zijn exclusief maar 300 flessen geproduceerd en deze zijn niet beschikbaar voor de verkoop.   Om de hoek In de door de familie beheerde Ostaria "Gostilna Norma" kregen we een bijzonder aangename warme lunch met lokale vis gerechten gekookt door Uros Klabjan zijn moeder, waar zij ook nog zelf de verse pasta's maakt. We kregen heerlijke gerechten gepresenteerd, waarbij Uros de pairing van zijn...

Lees meer

Aci Urbajs

      08-12-2019     Reacties (0)

Aci Urbajs  Ons bezoek aan Aci Urbajs tijdens The Orange Wine Tour 2019, in Rifnik aan de zuidoostelijke van Slovenië.     Het was fascinerend om een kijkje in de wereld te mogen nemen van een traditionele Orange Wine maker die op kleine schaal produceert. De wijngaard is maar een hectare groot en is Demeter gecertificeerd. Er wordt vanuit de biodynamische gedachte gewerkt, dus geen pesticiden en er wordt gebruik gemaakt van paarden om het land te bevruchten.      Zelf zien ze hun biodynamische van werken niet als als een trend, maar als de standaard traditionele manier van werken op dezelfde manier zoals toen alles begonnen is, volledig verbonden en in een volle cirkel met de natuur. De manier zoals eigenlijk alles zou moeten zijn.     Het was heel erg mooi om de liefde, focus, passie, toewijding en het respect van dit kleine familiebedrijf te zien, zowel voor hun wijnen, maar ook voor elkaar.   Aci Urbajs was een goede vriend van Stanko Radikon. Door vele goede gesprekken raakte hij geïnspireerd om een aantal van de proceskeuzes van Radikon over te nemen in zijn eigen manier van wijn maken. When Stanko in 2016 stierf is hij hier permanent mee doorgegaan om hem te eren. Dit heeft geresulteerd in een lijn van een aantal speciale wijnen die de naam "RadiCall" dragen, wat een naamsvariant is op "Radikon", "call" staat hier voor "recall", om de geest van Radikon levend te houden in deze wijnen.   Wij denken dat het goed gelukt is om een aantal van de typische Radikon kenmerken in zijn wijnen tot uiting te brengen, zoals bepaalde aroma's, textuur, en het spelen met vrij hoge zuren.    We voelde ons vereerd en bevoorrecht om deze samen met de familie te mogen proeven tijdens een hartelijke en warme lunch van mooie authentieke lokale gerechten....

Lees meer