"Natuurlijke en Orange wijnen zijn geen trend, integendeel. Het zijn wijnen zoals ze van oudsher gemaakt werden."

Met de tijd zijn ze verloren geraakt in een zee van trends waardoor ze nu als zeldzaam beschouwd worden.Met dank aan wijnmakers die geen trends wilden volgen en die hun wijngaarden bleven verbouwen met respect naar de natuur en de mens, is die eeuwenoude wijze bewaard gebleven tot de dag vandaag.

Juist nu hun renaissance begonnen is.  

Team Delicroatia First things first - wat is "Oranje" wijn?


De laatste tijd heb ik gemerkt dat er veel verwarring is onder wijndrinkers over het begrip natuurlijke wijnen. In Slovenië en andere landen staan "oranje" wijnen voor veel mensen gelijk aan natuurlijke wijnen. Maar is dat juist? Laat mij de term "oranje" wijnen uitleggen, het brengt tenslotte alleen maar verwarring. Sommeliers in Londen begonnen de term "orange wijnen" enkele jaren geleden te gebruiken om onderscheid te maken tussen klassieke witte wijnen en gemacereerde witte wijnen. Klassieke witte wijnen ontstaan door het kneuzen en persen van druiven en most te verkrijgen voor het gistingproces. "Oranje" wijnen daarentegen, worden gemaakt als rode wijn. De most heeft lang contact met de skins (maceratie). Dit contact kan enkele weken tot maanden duren. Het verschil zit dus in het proces of techniek na de oogst, en niet of de wijnboer biologische of biodynamische principes volgt in zijn wijngaarden en latere processen in zijn kelder. Wel is het zo, dat veel gemacereerde witte wijnen ook natuurlijk zijn, maar dat is lang niet altijd het geval. Maceratie en natuurlijke wijnen zijn niets nieuws. Beide bestaan al duizenden jaren, maar het is ook waar, dat de kennis van de biologie, microbiologie, chemie en biochemie vandaag veel beter is, vergeleken met 50 of 100 jaar geleden. Door die kennis is het vandaag de dag makkelijker om vlekkeloos natuurlijke wijn van hoge kwaliteit te oogsten en produceren dan een eeuw geleden.


Laten we verder gaan - wat is natuurlijke wijn dus precies?

Natuurlijke wijn bestaat niet als officiële term in de EU-wetgeving, die de term "biologische wijn" erkent en toestaat, maar de regels, beperkingen en voorschriften zijn veel te los, om serieus genomen te worden, wat betekent dat de sticker "biologisch" op de fles wijn eigenlijk niets betekent, dus laten we niet meer woorden vuil maken daaraan. We kunnen beter eens een kijkje op wat echt belangrijk is om een ​​kwaliteit natuurlijke wijn te maken:

Biologische of biodynamische werk en praktijken in de wijngaard. In het kort: wijnboer gebruikt geen kunstmest, pesticiden, herbiciden en andere chemische stoffen, met uitzondering van de koper (CuSO4) en zwavel (SO2) in poedervorm. Deze worden later in geringe hoeveelheden waardoor doordringing in de plant (wijnstok) en fruit (druiven) wordt voorkomen. Sommige telers hebben geëxperimenteerd met biologische alternatieven voor koper en zwavel. Geen irrigatie, behalve in extreme gevallen, als het leven van de wijnstok wordt bedreigd, dat is een zeer zeldzaam geval, omdat de wijnstok een zeer persistente, "die hard" plant is. Door niet te kiezen voor chemicaliën, zorgt de wijnboer voor een gezonde omgeving, in het bijzonder de bodem en het behoud van natuurlijk aanwezige gisten (inheemse gisten), die normaal aanwezig zijn op gezonde druivenschillen. Dit is, zo gaan we later leren, van zeer groot belang.
Schoon wijngaard. Hier denken we aan de afwezigheid van pesticiden, herbiciden en kunstmest in de wijngaarden. Het duurt op zijn minst ongeveer 10 jaar om te schakelen van conventionele (verontreinigde) wijngaarden naar biologische. En nog langer om te kweken volgens biodynamische principes. Vine dat groeit zonder hulp van chemicaliën en irrigatie, groeit dieper en breder, en is daardoor minder gevoelig voor droogte, significant resistenter tegen ziekten en plagen, en het resultaat is dat er praktisch geen behoefte is aan chemische bescherming - herbiciden, pesticiden ...
Optimale hoeveelheid druiven op de wijnstok speelt een zeer belangrijke rol in de kwaliteit van de wijn, maar minder is niet altijd meer in termen van kwaliteit. De wijnboer zelf moet beslissen, afhankelijk van terroir (geografische ligging, hoogte, bodem, klimaat, regen ...) en de verscheidenheid, welke opbrengst het beste resultaat geeft om een hoogwaardige natuurlijke wijn te produceren. Deze aanpak wordt vaak beoefend door natuurlijke wijnbouwers, want zij zijn op zoek naar een optimale kwaliteit, maar ze konden net zo goed besluiten om een ​​gemiddelde kwaliteit natuurlijke wijn in grotere hoeveelheden te produceren. Het zou nog steeds natuurlijk zijn.
Oogst timing. Het kiezen van de juiste tijd om te oogsten is van essentieel belang voor een efficiënte spontane alcoholische gisting en het eindresultaat van hoge kwaliteit. Dat natuurlijke wijnbouwers allemaal ervoor zouden kiezen om later te oogsten en daardoor een hoger suiker niveau en hoger alcohol percentage te krijgen is zeer ver van de waarheid. Wat we zoeken, is een ongerept "terroir". Natuurlijke wijnen ondervinden geen ingrepen zoals het wegnemen van de tannines, zuren, het toevoegen van enzymen, tannines, aromatische tannines, zuren, suikers ... daarom zijn optimale rijpheid van tannines, suiker en zuren niveaus in de druiven van groot belang, want correcties naderhand zijn geen optie hier.
Top level hygiëne. Alle procedures, slangen, schepen en kelder moeten schoon zijn, om besmettingen of infecties te voorkomen. Het betekent echter niet, dat de kelder steriel moeten zijn. Spontane gisting wordt ook veroorzaakt door inheemse gisten, van nature aanwezig in de kelder.
Spontane alcoholische gisting. Waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel van natuurlijke wijn maken. Vergisting van natuurlijke wijn moet worden geactiveerd door inheemse gisten, die van nature aanwezig zijn op druivenschillen. Het gebruik van pesticiden, herbiciden en andere fyto-farmaceutica zouden deze gist doden, waardoor de fermentatie alleen mogelijk zou zijn door gebruik van commerciële / geselecteerde gisten, wat leidt tot een sterke verandering van aroma, smaak en karakter van de wijn. Van nature aanwezige, inheemse gisten geven de wijn het bijzondere karakter, typisch voor bepaalde streek.
Maceratie. Dit heeft niet direct te maken met natuurlijke wijnen. Het is essentieel voor het maken van rode wijn en rosé  Lang contact met de skins voor rood, korter voor rosé. Het kan ook gebruikt worden voor stille witte en sprankelend wijn. Voor mousserende wijn, wordt maceratie natuurlijk gebruikt tijdens de eerste gisting. Korte maceratie wordt meestal gebruikt om spontane gisting te verbeteren, terwijl de kleur vrijwel hetzelfde blijft. Lang huidcontact aan de andere kant, haalt tannines en kleur uit druivenschillen, wat resulteert in een intensieve goud of zelfs oranje kleur en dergelijke wijn staat dichter bij rode wijn uit het oogpunt van tannine structuur. Het is een oude techniek, bekend van het grondgebied van het huidige Georgië en Armenië, maar als de wijnboer niet de biologische of biodynamische principes volgt, zou de wijn conventioneel worden geweekt en niet natuurlijk zijn.
- Piquentum, Malvasia Istriana, 3-4 dagen van maceratie -

- Pheasant's Tears, Rkatsiteli, enkele maanden van maceratie -Ongecontroleerde temperatuur tijdens de gisting. Toen onze voorouders hun kelders bouwden, deden ze dat op basis van hun kennis en praktische ervaring, wat betekent, dat de temperatuur van het deel van de kelder waar gisting plaatsvond, wat ervoor zorgde dat de temperatuur tijdens de gisting tot op een zekere hoogte gereguleerd werd. Ongecontroleerde temperatuur leidt niet automatisch tot iets positiefs, want het kan leiden tot een hoge mate van vluchtige zuren, wat betekent dat een dergelijke wijn op azijn zal lijken, in plaats van wijn. Sommige wijnboeren proberen om dergelijke fouten als volkomen normale kenmerken van natuurlijke wijn te presenteren.
Geen filtratie. Door filtratie, beroven we wijn van zijn essentie en verminderen de intensiteit van smaak ten minste 20%. Natuurlijke wijn ondergaat NOOIT filtratie, zodat u storting of sediment in de fles kunt vinden, die onder andere, ook natuurlijke conserveringsmiddelen bevat. Dit betekent dat zulke wijn zeer weinig of geen toegevoegde zwavel vóór het bottelen vereist, maar het is nog steeds stabiel. Het grootste deel van de levering blijft toch in het eerste vat (barrel, amfora, stalen tank ...). Als vaste delen "zitten" op de bodem van het vat, decanteert de wijkmaker de wijn van zijn "originele" vaartuig naar de nieuwe door middel van zwaartekracht. Dit wordt ook wel het rekken genoemd en kan meer dan één keer worden gedaan. Op deze manier voorkomt de wijnmaker dat te veel vaste delen in de fles blijven zitten.
GEEN zwavel (SO2). Er zijn wijnboeren die vlekkeloze, stabiele wijnen die perfect kunnen agen van topkwaliteit maken, zonder toegevoegde zwavel. Helaas zijn er veel, die ervoor kiezen geen zwavel toe te voegen uit commerciële of PR-redenen alleen, echter hebben ze niet genoeg kennis en ervaring om dit te doen, wat leidt tot wijnen met fouten. We kunnen hetzelfde zeggen over wijnboeren die witte wijn met skins contact maken om de verkoop te verbeteren. Natuurlijke wijnen hebben een zeer lage totale hoeveelheid zwavel, onder 80 mg / l en vaak minder dan 40 mg / l, bewezen is dat dit niveau meer dan voldoende is om wijn stabiliseren.
Natuurlijke wijnen verouderen niet. Niet waar. Topkwaliteit natuurlijke wijnen agen perfect, zij het rood, wit, amber (oranje ??) of mousserende.
- Čotar, witte cuvée, witte variëteit maceratie, 1980 -

- Emidio Pepe, Montepulciano d'Abruzzo, 1983 -Inheemse rassen. Ze brengen niet vanzelf natuurlijke wijn "per se". Wel is het zo, dat inheemse rassen veel beter zijn aangepast aan de specifieke lokale omstandigheden, dan misschien een andere (internationale) ras. Het is in ieder geval van zeer groot belang, dat de wijnboer een ras kiest die geen moeite zal hebben in zijn terroir, zij het een inheemse of internationale ras.
Neutrale vessel. Meestal worden oude vaten gebruikt, zij het barriques of grotere vaten, amforen, en recentelijk ook betonnen en natuurlijk inox vaten. Het belangrijkste hier is, dat het vat zelf niet het karakter van de wijn veranderd door het extraheren van tannines of een andere inhoud, aanwezig in het hout van nieuwe vat bijvoorbeeld.


Dus waar zijn "oranje wijnen" in dit verhaal?

Duizenden jaren geleden, maakte men witte wijn met behulp van dezelfde techniek die gebruikt werd voor rode wijn. Het begon allemaal op het grondgebied van het huidige Georgië en Armenië en verspreidde zich verder naar Europa. Onze over-overgrootouders hadden ook gemacereerde witte wijn. Zelfs met de komst van de "moderne" oenologie, bleven veel kleine of familie wijnmakers wijn op de traditionele (natuurlijke) manier maken. Dit betekent dat je witte gemacereerde wijn zou kunnen hebben gedronken in Slovenië, Italië en andere regio's in de jaren zeventig en tachtig van de afgelopen eeuw ook.

Maar ...

... Het is in geen geval zo dat oranje / amber wijnen een meerderheid van natuurlijke wijnen vertegenwoordigen. Daar kunt u zich gemakkelijk van verzekeren op festivals van natuurlijke wijnen zoals: VinNatur, ViniVeri, La Renaissance des appellations, RAW, The Real Wine Fair.

Dus, "oranje" is ...

... Vaak ook natuurlijk, maar het hoeft niet zo te zijn.

Ja, natuurlijk ...

... Kan ook "oranje" te zijn, al is het vaak rood, wit, rose, mousserende.

 

Zijn Natuurlijke wijnen gezond ?


Sinds ik me kan herinneren beweren zelfs artsen dat een glas rode wijn per dag een zeer positief effect heeft op ons organisme. Betekent dit dat de natuurlijke rode wijn wonderen doet voor onze gezondheid? Om eerlijk te zijn, ik geloof niet in gezonde voeding, gezonde wijn en soortgelijke onzin. We weten echter dat men een zeer ongezonde voedingsgewoonte en levensstijl kan hebben. Overdrijven met hoeveelheden voedsel, dezelfde dingen steeds opnieuw eten, zij het hamburgers van McDonald's, of rundvlees uit uw biologische boerderij. Zo betekent dat glas rode wijn niets meer.

Biodynamische wijnboeren en boeren hebben de neiging om zogenaamde evenwicht te bereiken in hun wijngaarden, velden, plantages. Het betekent balans - niet meer, niet minder. Om dit te bereiken moeten zij zeer vertrouwd zijn met alle specifieke details in het leven van bepaalde plant, ligging in de bodem, interacties tussen planten en daarnaast moeten zij begrijpen hoe de natuur functioneert als geheel. Het vergt veel kennis, ervaring, observatie en geduld om biologisch-dynamische landbouw met succes te beoefenen. De natuur werkt op een gezonde en normale manier, als je perfect evenwicht bereikt. Je hebt geen pesticiden, herbiciden, kunstmest of irrigatie nodig in de wijngaard om gewas van hoge kwaliteit te krijgen.

U hoeft niet een dergelijke mate van kennis te hebben om je lichaam gezond te houden en in goede lichamelijke en geestelijke conditie te blijven. Wat je nodig hebt is regelmatige fysieke activiteit en aandacht voor je lichaam. Hoewel "iedereen" claimt dat mango zeer gezond is, hoef je er niet elke dag drie van te eten, vooral als je het niet lekker vindt. Sommige mensen zijn zo geobsedeerd met "gezonde" voeding, dat de officiële geneeskunde het erkent als voedingssupplement stoornis. Het werd in 1997 vastgesteld door dr. Steven Bratman die er de naam orthorexia (orthorexia nervosa) voor gaf. Simpel gezegd, het is een conditie waarin persoon alleen denkt aan wat OK is om te eten en wat niet als het om gezondheid gaat. Geniet van matige hoeveelheden en eet zo gevarieerd als mogelijk is. Onthoud echter - ik schreef genieten, niet jezelf dwingen. Je zal een evenwichtige voeding enkel bereiken door te genieten van eten en wijn. Als je niet een echte topsporter bent, heb je geen (vaak erg dure) voedingssupplementen nodig.

Hoe zit het dan met natuurlijke wijnen? Zijn ze gezond of niet? Echte natuurlijke wijnen zijn het resultaat van zeer attent organische of zelfs biodynamische werk in de wijngaard, gevolgd door spontane vinificatie, die in een zeer schone omgeving plaatsvindt, wat niet betekent dat de kelder is steriel. Integendeel! Het zit vol met inheemse gisten en micro-organismen die daar thuishoren. Een echte wijmaker zou must en de kelder niet willen besmetten met gist of zelfs aromatische gist en micro-organismen die niet "inheems" zijn. Een enkele vinificatie door het toevoegen van kunstmatige gist is genoeg om de kelder voor altijd te besmetten. Natuurlijke wijnen hebben zeer weinig of geen toegevoegde zwavel en zijn vrij van alle mogelijke stoffen, deze stoffen worden in wijngaarden en kelders voor conventionele wijn wettig en regelmatig gebruikt.

Dus. Natuurlijke wijn is een gezond product of resultaat van spontane alcoholische en malolactische (in de meeste gevallen) vergisting. Gezond in een zin dat het niet ziek maakt en vol additieven en residuen van pesticiden, herbiciden en andere chemische interventies is, zij het in de wijngaard of kelder. Natuurlijke wijn kan zeer stimulerend zij voor ons lichaam, maar alleen wanneer het wordt opgenomen in een voedingspatroon van diversiteit. 

Een van de belangrijkste voordelen van natuurlijke wijnen is alleen dat - diversiteit. Dezelfde druivensoorten geven zeer verschillende wijnen, afhankelijk van waar ze vandaan komen. Hier zal je geen Chardonnays vinden, waarvan de smaak vijf, tien of meer vintages lang niet veranderd. Smaak, geur, vaak zelfs de kleur van de natuurlijke wijn gemaakt van dezelfde variëteit, veranderen jaar in jaar uit, zelfs met dezelfde producent. Natuurlijke en klimatologische omstandigheden zijn nooit precies hetzelfde. Als we het op die manier bekijken, kunnen we natuurlijke wijnen gezond noemen. 

Hedonisme of genieten van het leven binnen de normale grenzen maakt ons tevreden,  dit is voorwaarde voor een gezond lichaam en gezonde, positieve geest. Dit kan theater zijn voor de een, wandelen voor de ander, sommigen lezen een goed boek en anderen genieten van een goede wijn en ongerept voedsel. Maar alleen als we ervan genieten.

Proost! 

Primož Štajer

http://naravna-vina.si